Preston happy / by megan norgate

megan norgate sustainable interior design

Preston happy was completed in 2015 and was one of our few heroic-owner-builder jobs. When the clients came to us they had already gutted the back of the house and removed their kitchen. Then having the realisation it should probably not go back where it was and that they needed some help to design a new one! It's not our normal style to jump in at that stage of proceedings and churn out a design as quick as we can, as we are great believers in the value of methodical processes and slow design, however after meeting this lovely family and seeing the potential of this modest project we could not resist. This family of five were looking to make their living spaces more functional without adding any space only their originally sized bungalow, simplicity and resourcefulness were key to contain both the complexity and budget. In this case, the lean-to back of the house that often gets removed in favour of new large living areas, stayed. The kitchen we decided to tuck into where the laundry previously was, looking onto the back garden opened up to a dining and sitting.  New double glazed doors and windows in this area improved views and natural light. The kitchen footprint was tiny and complicated, with structural walls creating awkward alcoves, so we designed cabinetry that made sense of the space. Our main objective in the small 6m2 space was to make it user-friendly for a growing family. This was done by creating second workspace alcove in between the pantry and fridge where drinks and snacks could be prepared without having to get in the way of the person cooking or doing dishes. The sink was put in an oversized island bench, deep enough for kids to spread out homework or eat meals on one side while kitchen prep. Over head cupboards were taken to the ceiling provide extra storage space.  The kitchen was made in a low-cost materials, white laminate with plywood trims, and a small amount of hardwood feature shelving. Custom timber handles were made for the pantry to match, with matt textured japanese mosaic tiles for the splashback. Vintage metal pendant lights in yellow and blue were sourced on etsy and added some colour and fun to the kitchen and dining space. A softer shade of silvery blue in natural linen was used for thermally lined curtains. A hardwood built in seat was added to the end of the dining room with storage inside. The laundry was fitted into the hallway to the bathroom, again using storage to the ceiling and designed to have a curtain pull across the work-zone when not in use. The bathroom fixtures were kept in the same place to save money but it was completely transformed through new paint, tiles, toilet and tapware, and we sourced a lovely second-hand Australian hardwood hall table repurposed as a vanity. Inexpensive pool tiles were used in small quantities for the splash back. Vintage porcelain handles were sourced from etsy for the unit and a matching timber base created for a Volker haug wall light. New paint and window furnishings have created a supremely pretty and cheerful home to be in, not to big, not to fussy, just enough. 

And here is what the client had to say:
"It was great to work with Megan, who has such expertise in her field. She enabled us to simplify many of the decision-making considerations of the project. We are very happy with the final outcome. We love the freshness, the incorporation of natural materials, the colours and the beautiful details of recycled timber shelving in the kitchen (integrating it into the angled roof line and making a feature of it). The space is very functional and working really smoothly, especially the compact kitchen. Megan sourced a lovely piece of furniture for the bathroom vanity that adds such warmth to the space. The lighting is a real feature of the renovated spaces. Megan's suggestions have really enhanced the ambiance of the rooms."

megan norgate brave new eco sustainable interior design
megan norgate sustainable interior design
megan norgate brave new eco sustainable interior design

All photographs by Emma Byrnes.